Pressrum

Viking Green City i Göteborg – en framtidsvision

skapad med mjukvara inom Autodesks Clean Tech Partner-program

GÖTEBORG den 13 oktober 2011 – ”Viking Green City” är ett debattinlägg och en fristående vision för Frihamnen i framtidens Göteborg, skapad av arkitekten Håkan Cullberg med hjälp av Autodesks programvaror för byggindustrin Revit Architecture och 3ds Max. Programvarorna har levererats till Cullberg Arkitektkontor inom ramen för sponsorsatsningen Autodesks Clean Tech Partner Program, som ger möjlighet för små och innovativa företag att till en låg kostnad få tillgång till programvaror värda miljonbelopp.

Viking Green City är en minst sagt spektakulär vision som omfattar hela nuvarande Frihamnen – en fri tanke om utformningen av delar av nya Centrala Älvstaden, området som ska knyta ihop Göteborg över Göta Älv.

Mest iögonenfallande i Viking Green City är en planerad gigantisk glaskub längst ut på nuvarande Bananpiren. Kuben mäter 33 gånger 33 gånger 33 meter och omsluts av vikingainspirerade slingor. Den är tänkt att rymma en inspirationsplats och informationscentrum om vikingarnas historia, samt ett innovationscentrum för ungdomar, ett ”ungdomens tempel”.

”Jag vill sätta Göteborg på världskartan”, säger Håkan Cullberg. ”Kuben är en ikon, en frihetssymbol, för vikingarna var fria människor. Vi tänker inte på hur fria vi är och att vi borde vara ännu mer stolta över vår frihet.”

Visionen för Viking Green City omfattar en helt ny, grön, hög och tät stadsdel, och det är kombinationen hållbarhet och innovation som gör att projektet passar väl in i Autodesks Clean Tech Partner Program och satsningen på Sustainable Design. Totalt handlar det om närmare en miljon kvadratmeter kontor och bostäder, allt tänkt att byggas i den senaste miljötekniken. De högsta husen är 100 meter höga med 32 våningar.

”Mitt mål är att kuben och dess närmaste omgivning ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum 2021”, säger Håkan Cullberg. 

Utmana studenter
Håkan Cullberg vill också gärna, med Viking Green City som utgångspunkt, utmana studenter i hela världen i en tävling för att ta fram lösningar inom visionen.

”Det kan handla om elförsörjning, transporter eller att designa den mest spännande och fräckaste byggnaden på en tomt i området”, förklarar Håkan Cullberg.

Göteborgs kommuns arbete med att planera Centrala Älvstaden, där Frihamnen ingår som en del, har bara börjat. Just nu pågår arbetet med den övergripande visionen för området, ett arbete som beräknas vara klart i slutet av 2012. Först därefter kan man på allvar börja planera för bebyggelse och utformning av området.

Kontakten med Cullberg Arkitektkontor och stödet för Cleantecharbetet kring Viking Green City hanteras av Autodesks certifierade återförsäljare Cad-Q i Göteborg. 

Om Cullberg Arkitektkontor AB
Grundades av Håkan Cullberg 1984. Kända byggnader som skapats: Filmstaden Bergakungen, Göteborg, Stena Hotel Fredrikshavn, pirbyggnaden Örnen på Lindholmen i Göteborg, tillbyggnaden av Göteborgs konstmuseum (i samarbete med Peter Erséus och Pelle Frenning), Ekebacken seniorboende i Örgryte, Göteborg samt Olssons brygga i Arvika. Läs mer på www.cullberg.se.

I visionen Viking Green City samarbetar Cullberg Arkitektkontor AB med Autodesk och Cad-Q samt med Invacore AB, Studio Bubblan AB, Tyrens AB, Wood&Hill Investment AB, Zetup AB, Setterwalls Advokatbyrå, Entreprenörsjakten, PR-Offset och Canon. Mer info på www.vikinggreen.se

Om Autodesks Clean Tech Partner Program
Autodesks Clean Tech Partner Program stöttar utveckling, innovationer och miljöframsteg inom cleantechföretag i frontlinjen genom att tillhandahålla programvaror av världsklass för att skapa visualisera och simulera idéer med hjälp av Digital Prototyping. Cleantechföretag i Nordamerika, Europa och Japan kan ansöka om programvaror till ett värde av upp till $150,000* för enbart $50. Programvarorna omfattar upp till fem licenser av Autodesks branschledande produkter som Autodesk Product Design Suite Ultimate, AutoCAD Revit Architecture Suite, Autodesk Simulation Mechanical, Autodesk Inventor Publisher och Autodesk Vault Professional.

Läs mer om Clean Tech Partner Program på http://www.autodesk.com/cleantech.

Om Autodesk
Autodesk, Inc. är en ledande tillverkare av mjukvaror för 3D design. Kunder inom branscher som tillverkning, arkitektur, bygg och anläggning, samt film- och spelproduktion – inklusive de 15 senaste Academy Award-vinnarna för bästa visuella effekter – använder Autodesks verktyg för att skapa, visualisera och simulera sina idéer. Sedan AutoCAD introducerades 1982 har Autodesk utvecklat den bredaste produktportföljen av högklassiga mjukvarulösningar för den globala marknaden.

För ytterligare information om Autodesk, se www.autodesk.se eller www.autodesk.com 

Autodesk, Autodesk Revit and 3ds Max are registered trademarks or trademarks of Autodesk, Inc., and/or its subsidiaries and/or affiliates in the USA and/or other countries. Academy Award is a registered trademark of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. All other brand names, product names or trademarks belong to their respective holders. Autodesk reserves the right to alter product and services offerings, and specifications and pricing at any time without notice, and is not responsible for typographical or graphical errors that may appear in this document.
© 2011 Autodesk, Inc. All rights reserved.