Avinstallera Autodesk-programvara

Hur du avinstallerar Autodesk-programvara varierar beroende på ditt operativsystem och programvaran du vill ta bort.

Windows

Använd Windows kontrollpanel

För produkter från 2022 och senare är Windows kontrollpanel den bästa metoden för att ta bort produkter.

Obs! Starta om datorn för att tillämpa väntande Windows-uppdateringar. För att behålla anpassningar, som t.ex. menyer eller PGP-filer, ska du säkerhetskopiera dina filer.

1. Öppna menyn Appar och funktioner (Start > Inställningar > Appar > Appar och funktioner).
  2. Välj produkt för borttagning.
  3. Välj Avinstallera för att ta bort en komponent.

Obs! Kom ihåg att Materialbibliotek delas mellan olika produkter. Ta inte bort dem om du inte vill avinstallera alla Autodesk-produkter. Om du tar bort bibliotek ska du först avinstallera bildbiblioteket med medelhög upplösning, därefter bildbiblioteket med basupplösning och avslutningsvis Autodesks materialbibliotek.

4. Bekräfta att du vill avinstallera. Klicka sedan på Slutför.
  5. Starta om vid uppmaning till det. Återgå sedan till menyn Appar och funktioner för att avinstallera annan programvara.

Använd Microsoft Installation Troubleshooter (Fix It)

Ibland kvarstår delar av en tidigare installation på ditt system när du tar bort programvara genom Kontrollpanelen. I så fall kan du inte installera nya versioner. Använd Microsoft Installation Troubleshooter, tidigare kallad Fix It, för att ta bort dessa kvarstående delar.

1. Gå till Lös problem som hindrar installation av program.
  2. Klicka på Ladda ned.
  3. Klicka på Kör eller Öppna. Följ därefter stegen i felsökaren.

macOS

Avinstallera produkter med hjälp av verktyget Ta bort.

För vissa produkter kan du köra Ta bort ProductName i mappen Finder > Gå till > Applikationer > Autodesk. Verktyget Ta bort avinstallerar både applikationsfilen och kvarvarande filer.

1. Hitta Ta bort i Finder > Gå till > Applikationer > Autodesk.
  2. Dubbelklicka på Ta bort för att avinstallera en produkt där produktnamnet är exempelvis AutoCAD eller AutoCAD LT.

Om verktyget Ta bort inte är tillgängligt för din programvara följer du stegen i nästa avsnitt.

Avinstallera produkter manuellt

1. Avinstallera alla Autodesk-program genom att högerklicka på programikonen och välja Flytta till papperskorg.
  2. Öppna ett Finder-fönster, navigera till den lokala hårddiskens rot och ta bort följande mappar:
    • /Library/Autodesk
    • /Library/Application Support/Autodesk
    • /Users/[username]/Adlm
    • /Users/[username]/Library/Application Support/Autodesk
      Obs! Biblioteksmappen är vanligen dold. För att visa den klickar du på Gå till-menyn i Finder och håller nere Alternativ-tangenten.
    • /Users/username/.flexlmrc
    • /Library/Frameworks/Adlm.framework/
    • /Applications/Autodesk/Adlm
  3. Navigera till mappen /Library/Preferences/Flexnet Publisher/FLEXnet och ta bort filerna med prefixet adskflex.
  4. Hitta och radera mappen /Library/Application Support/Flexnet Publisher
  5. Viktigt:  Ta inte bort denna mapp om du kör Adobe-produkter på din Mac. Adobe-produkter använder också FlexNet. Om du tar bort denna mapp kan problem uppstå om Adobe-produkterna fortfarande är installerade.

Linux

I Linux tar du vanligtvis bort programvara genom Terminalen. För mer information, se installationstilläggen inuti produkten för Flame, Maya och Mudbox.

Ren avinstallation (Windows)

Om du fortfarande inte kan installera en ny produkt efter att ha tagit bort en gammal, är den sista utvägen att göra en ren avinstallation. Följ dessa anvisningar (engelska). Om du behöver hjälp kan du kontakta support.